Životnost filtru

Každý filtr má pouze omezenou kapacitu. Jakmile je tato kapacita dosažena, účinnost filtru se sníží a správná funkce ochranného ventilačního systému již není zaručena. Není možné obecně stanovit maximální životnost filtru, protože závisí na konkrétních podmínkách prostředí. SEKA má v této oblasti rozsáhlé zkušenosti a je schopna podporovat své zákazníky.

Indikace opotřebení

Vždy na očích

Každý ochranný ventilační systém SEKA je vybaven kontrolním terminálem pro monitorování a ovládání systému. Displej na terminálu neustále ukazuje aktuální zatížení prachového filtru. Jakmile filtr dosáhne své kapacity, obsluha obdrží varovný signál.

HEPA filtry by měly být vyměňovány nejméně jednou ročně, ideálně při povinné každoroční UVV inspekci systému. SEKA doporučuje výhradní použití vysoce kvalitních filtrů vyrobených ze skelných vláken.

Aktivní uhlíkové filtry

U výměny aktivních uhlíkových filtrů neexistuje obecné pravidlo. Nasycení těchto filtrů nelze snadno určit, zejména u bezbarvých a bez zápachu. Často se to zjistí až při překročení povolené úrovně kontaminace vzduchu v kabině. SEKA podporuje své zákazníky při výběru správného filtru.